Cursus I Tjing – Harmen Mesker

Wanneer:
18 oktober 2016 @ 19:30 – 22:00
2016-10-18T19:30:00+02:00
2016-10-18T22:00:00+02:00
Waar:
Huis van de Wijk De Bannes
Bezaanjachtplein 243
1034 CR Amsterdam
Nederland
Contact:
EPC Waterland

Cursus i tjing EPC Waterland

Cursus I Tjing

Onder leiding van Harmen Mesker

De Yijing als adviseur
De begrippen yin en yang vormen de basis van de Yijing, het Chinese Boek der Veranderingen. De Yijing bestaat uit vierenzestig hoofdstukken, en bij elk hoofdstuk vinden we een figuur van zes lijnen: een hexagram. Zo’n hexagram is een mengeling van hele en gebroken lijnen. De hele lijnen staan voor yang, de gebroken lijnen voor yin. De hexagrammen vormen de kern van de Yijing. Elk hexagram is een uitbeelding van een mogelijke situatie, een samenspel van yin en yang, en volgens de Yijing is elke situatie in het leven weer te geven door één van de vierenzestig hexagrammen. Doordat yin en yang in elk hexagram anders verdeeld zijn ontstaan er vierenzestig verschillende beelden, en elk beeld heeft zijn eigen dynamiek en werkingsveld. Op elke situatie, elke ervaring, is één van de vierenzestig hexagrammen van toepassing. Hiermee omvat de Yijing het hele universum. Doordat de Yijing met de vierenzestig hexagrammen het hele universum omvat, kunnen we hem gebruiken om inzicht in levenssituaties te krijgen. We kunnen een vraag of situatie voorleggen aan het boek, en gebruik maken van verschillende methodes om het antwoordhexagram van de Yijing aan te wijzen. Het antwoord van de Yijing zal doorgaans inzicht geven in het hier en nu: ‘dít is er aan de hand, en bij een situatie als deze past deze actie (of niet-actie)’. Op deze manier maakt de Yijing de principes van yin en yang praktisch toepasbaar.

 

De Yijing is een boek wat je begeleidt op je levensweg, het is een gids die je de keuzemogelijkheden laat zien die voorhanden zijn, en hij vertelt je wat daarvan de beste keus kan zijn. Je bent dan vrij om die keus al dan niet te maken. De Yijing attendeert je op je eigen vrijheid en verantwoordelijkheid. Juist dat laatste is de grote kracht van de Yijing: wat er in je leven gebeurt heb je niet altijd in de hand, maar hoe je er mee omgaat wel. En daarin kan de Yijing je adviseren.

 

We behandelen o.a. de volgende onderwerpen:

 • Basiskennis van de achtergrond en geschiedenis van de Yijing
 • Betekenis en toepassing van de lijnen in een hexagram
 • De relaties tussen bovengenoemde 2
 • Veelgebruikte begrippen uit de tekst van de Yijing
 • Handgrepen voor het interpreteren van de tekst
 • Hoe de Yijing praktisch en zinvol te gebruiken: wat kan wel, wat kan niet
 • Hoe ontleed je een hexagram en brei je de verzamelde informatie tot een zinvolle en begrijpelijke duiding en interpretatie van het antwoord van de Yijing
 • Betekenis en toepassing van de trigrammen

Benodigdheden:

 • het boek “I Tjing in Theorie en Praktijk” door Harmen Mesker* (bij deelname gratis te verkrijgen)
 • én een I Tjing-boek, bij voorkeur de vertaling van Richard Wilhelm of van Han Boering
 • Schrijfbenodigdheden
Cursus I Tjing Deelname 8 tot 15 deelnemers
Dinsdag van 19.30 tot 22.00 uur Kosten voor leden € 125,-
2016: 18 okt; 01 nov; 06 dec; 20 dec; 2017: 10 januari Kosten niet leden € 175,-

*)
Bij deelname aan de cursus ontvangt u GRATIS op de 1e lesavond het door Harmen Mesker gesigneerde boek
I Tjing in Theorie en Praktijk”.

Inschrijven

 

Uw cursusleider: Harmen Mesker

Harmen Mesker verzorgde eind januari 2015 een mythosofische matinee. Hij is Yijing kenner en dook al jaren geleden met veel enthousiasme en ijver in de ziel en de materie van de Yijing. Zijn kennis en ervaring zijn samengebracht in de boeken De I Tjing in ons leven (heruitgegeven als De I Tjing in theorie en Praktijk) en De I Tjing Stap voor Stap.